Over ons

Al in 1381 is een eerste vermelding van Singraven bekend. Ene Wigbold de Kale eist een vordering van het Singraven, dat dan in leen is bij de adellijke familie Van Awick. Eind veertiende eeuw komt het landgoed in leen bij de familie Hondenbergh. Zij hebben het landgoed meer dan een eeuw in hun bezit gehad. In de jaren daarna wisselt het landgoed regelmatig van eigenaar.

Tot 1651 blijft het landgoed in bezit van de Graaf van Bentheim. In deze uiterst woelige periode met onder andere de 80-jarige oorlog is het landgoed en daarmee de watermolen regelmatig beschadigd. Verschillende stenen herinneren tot op dag van vandaag aan deze periode. Halverwege de 17e eeuw verkocht de graaf alle toebehoren aan Gerhard Sloet. In die tijd wordt het Singraven ook door schilders vastgelegd. Zie hieronder een schilderij van Meindert Hobbema. Geheel rechts de watermolen met de zandstenen trap, zoals deze nu nog steeds te zien is:

hobbema

Meindert Hobbema (1638 – 1709), leerling van Jacob van Ruisdael, gezicht vanuit het zuidoosten de watermolens in de Dinkel bij Singraven in Denekamp.

In 1829 verkoopt de familie Sloet het landgoed aan Roesingh Udink die de watermolen geheel restaureert. Eind van deze eeuw vestigt de familie Dissel zich als molenaar op het landgoed. Bij de openbare verkoop in 1915, de familie Roesingh Udink is niet langer in staat om het landgoed te exploiteren, krijgt de familie Laan het landgoed in bezit. Molenaar Dissel doet zijn werk en de familie Laan exploiteert het landgoed. In 1959 doet de familie Laan het gehele landgoed over aan de stichting Edwina van Heek, dat nu nog steeds eigenaar is van het landgoed. De familie Dissel blijft de houtzagerij en de molen in al die jaren trouw. In de loop der jaren wordt de horeca-uitspanning gerealiseerd zoals deze tot de dag van vandaag aanwezig is, midden op het landgoed Singraven.

De vierde generatie van de familie Dissel ontvangt u daar nog steeds gastvrij op deze cultuurhistorische plek aan de rand van Denekamp.